Sajtos-oregns rd
BB 2006.11.29. 14:25
12-14 perc mlva gynyr aranybarnn kerlnek el.....


Sajtos-oregns rd
Hozzvalk: 20 dkg finomliszt, 1 ppos teskanl s, 5 dkg frissen reszelt parmezn,
1 evkanl morzsolt oregn, frissen rlt bors, 10 dkg hideg vaj, 1 tojssrgja,
4 evkanl hideg vz,
tetejre 2 evkanl szezmmag,
nyjtshoz kevs finomliszt
a kenshez 1 tojsfehrje, amit eltte villval enyhn felvertnk
Elkszts: 6-8 adag lesz belle
Elmelegtjk a stt 175 fokra (gzstn 4-es fokozat), s stpaprt tertnk 2-3 nagy tepsibe.
A lisztet, a st, a reszelt parmeznt s a morzsolt oregnt beletesszk a ksbettes robotgpbe. Tekernk hozz bven frissen rlt borsot, majd mtyrnyi darabokban rkockzzuk a hideg vajat, s kb. ½ perc alatt homokszer keverkk dolgozzuk ssze mindezt. A lisztes-vajas-sajtos keverket tntjk a gpbl egy tlba, s hozzadjuk a tojssrgjt meg a hideg vizet. Keznkkel gyorsan sszegyrjuk a tsztt, s cipv formljuk. Ha nincs ksbettes robotgpnk, egyszeren csak sszekeverjk egy nagy tlban a lisztet, a st, a reszelt parmeznt, a morzsolt oregnt s a tisztes mennyisg frissen rlt borsot.
Ezutn a reszel nagy lyuk oldaln hozzreszeljk a vajat, majd kzzel gyorsan sszemorzsoljuk az egszet. Amikor ez megvan, hozzadjuk a tojssrgjt meg a vizet, s sszegyrjuk a tsztt. Minl kevesebbet fogdossuk, annl omlsabb lesz A tsztt lisztezett gyrdeszkn ½ cm vkony tglalapp nyjtjuk, s szintn ½ cm szles, hossz cskokra vgjuk, mintha ropit ksztennk. A cskokat temeljk a stpapros tepsikre, finoman megkenjk kevs tojsfehrjvel, amit villval enyhn felvertnk, s megszrjuk szezmmaggal. Mehetnek is a stbe, egyik tepsi a msik utn.
Innen 12-14 perc mlva gynyr aranybarnn kerlnek el, de mieltt megesszk, vagy jl zrd dobozban elrakjuk ket, megvrjuk, hogy kihljenek.


|