Feri ...s Era


DECEMBER 24. KARCSONY VIGLIJA, DM-VA NAPJA
December 24-n, karcsony viglijn, ms nven, karcsony bjtjn, bved estn, a szinte forgatknyvszeren elrt cselekmnyek a karcsonyi asztal krl trtntek.
A karcsonyi asztalra vagy al, vagy akrcsak a kzelbe helyezett trgyak, eszkzk klnleges mgikus hatalommal ruhzdtak fel. Magt a karcsonyi abroszt, mely klnsen a Dunntlon szp vltozatokban terjedt el, csak egyetlen nnepi alkalomra hasznltk, ezen tl vetabroszknt vagy stabroszknt alkalmazzk, hogy a terms b legyen, vagy hogy a kenyr jl sikerljn. Mi is kerlt a karcsonyi asztalra? Elssorban egsz kenyr, st nhol kalcs is, hogy egsz esztendben legyen. Az asztal al sznt, szalmt vitt be a gazda, hogy azutn az llatok al tegye, ezzel biztostva egsz esztendre az egszsgket. Nhol mg szerszmokat, hzi eszkzket is tettek az asztal al, hogy azokban is szerencsjk legyen a kvetkez esztendben. A b termst igyekeztek befolysolni a szintn az asztal al helyezett magvakkal, szemes termnyekkel teli szakajtkkal. Ez utbbiakat tbbnyire a tykoknak adtk, hogy jobban tojjanak. A karcsonyi asztal ily mdon val elksztse a Dl- s Nyugat-Dunntlon, a palcoknl s a Dl-Alfldn volt szoksban.
Bussn a gazdk szakajtban rpt s bzt vittek a szobba. Kszntt mondtak:
Aggyon Isten j estt mindnyjuknak, |
Aggyon bort, bzt, |
A gazdnak szz malacot, eggy lat, |
A gazdasszonnak szz ice kendert, eggy orst, |
Sznt, szalmt, szalonnt, |
Szp kis tarka bocikt. |
(Csky 1987: 56) |
A ksznt utn a gabona az asztal al kerlt, vzkeresztig ott maradt. Az asztalon ostya, alma, di, kposztaleves, mkos guba, trs lepny, fokhagyma, bor volt, az abrosz al egy kis sznt szrtak.
Dunaszekcsn a mlt szzad vgn bved napjn, azaz karcsony viglijn a gazda lmpagyjts eltt elksztette a szalmt, sznt, a l kantrjt, a kezibe vette s gyertyval hromszor krlkerlte az asztalt. Az asztalra r volt tve a szna, gy lett letakarva. Az asztal al is tettek, henteregtek rajta a gyerekek. Azrt tertettk a sznt az asztal al, mert Jzus sznba, szalmba szletett. Az asztalra dit, almt, slt tkt, szlt tettek. Ebbl mindenki ehetett a vacsora eltt.
Vicspaptiban a gazda bekopogtatott. Arra a krdsre, hogy „mi jsg?”, azt felelte: „Krisztus Jzus szletett Betlehembe”. A kezben lv rostval hromszor megfordult. A rostban mz, di, alma, ostya volt a csald minden tagja szmra. Kenyeret is behozott a hna alatt, majd dit vetett a szoba ngy sarkba. Ezutn plinkt ittak, s elmondta a karcsonyi kszntt: „Adjunk hlt az Atya Uristennek, hogy megadta rnnk ezt a mai dicssges szent napot, gy mint dm s va napjt. Adja a flsges Atya Uristen, hogy tovbbra is megrhessk j erben s egszsgben, isteni ldsban s bkessgben. Adjon az Uristenek a gazdasszonynak tykot, ldat, a gazdnak bort s bzt, a megholt lknek rkk val nyugodalmat. Isten ldjon meg bennnket”.
Egerszegen parzsolsnak neveztk a karcsonyi kszntt, melyet a gazda rosta s kenyr behozatalakor mondott. Itt gy hangzott: „Dicsrtessk az Ur Jzus Krisztus. Boldog karcsonyi nnepeket kivnok kteknek tbb jval, kevesebb bval mulathassunk Krisztus urunk szletse napjn. Adjon az Isten a gazdnak bort, bzt a gazdasszonynak tykot, ldat. A lenynak egy szp mtkt, a legnynek azon szernt. Orszgunkba csendes bkessget, holtunk utn rk dvssget. Dicsrtessk az Ur Jzus Krisztus”.
Szkelykevn a csaldf az asztalhoz lpett, altette a sznt, majd elbe helyezte a szakajtt a termnyekkel s a szna tetejre a vesszt. Ekkor a kvetkez prbeszdet mondtk a gazdasszonnyal:
– Mit csinlsz h?
– Ktzm a rossz emberek kezt lbt, hogy tvol legyen a rossz a hztl.
Ezalatt ktelet sodort a sznbl s megkttte az asztal egyik lbt. Ez a krds-felelet hromszor ismtldtt, amg az asztal tbbi lbt is megkttte. Az asztalra helyezett telek, melyeket ltalban megfelel sorrendben fogyasztottak el, a csald tagjainak az egszsgt biztostottk a nphit szerint. gy a szentelt ostya, mzbe mrtott fokhagyma, di, alma stb. Jszdzsn pldul a bjti ebd htfle telbl llt: plinkaivs, fokhagymanyels, habart bableves, mzes-mkos csk, aszalt szilva, aszalt alma, di s slt tk. Pereszlnyben huszonnegyedikn estig bjtltek. Vacsorra huszonegyfle eledel kerlt az asztalra: hal, bableves, mkos guba, derelye, kesertrs galuska, ostya, di, alma, fokhagyma, vrshagyma, mz, aszalt szilva, bors, szl, slt tk, fehr kenyr, bejgli, bor, plinka stb. A csaldtagoknak mindenbl kellett enni-inni. ltalban elsnek az ostyt fogyasztottk mzzel, borssal s fokhagymval. Ezutn ettk az almt. Az almnak karcsonykor sokfle mgikus szerepet tulajdontottak. Almval jsoltak a lnyok Luca-naptl fogva, mint ahogy ezt mr a Luca-napi szoksoknl emltettk; almrl mosakodtak szpsg- s egszsgvarzsl clzattal. Almrl itattk a jszgot is hasonl meggondolssal. A palcoknl a csaldf egy almt annyi fel vgott, ahny csaldtag volt, s mindenki kapott belle, hogy sszetartson a csald: ha valaki eltvedne, a kzsen evett almra visszagondolva hazatalljon.
A karcsonyi dievs szinte az egsz nyelvterleten ismert. Az egszsges di egszsget, a rossz di betegsget jsolt. Klnfle magyarzattal szoks volt a didobls a sarkokba. Egerszegen keresztet vetettek, majd az „Atynak, Finak, Szentllek Istennek” fohsszal dobtk a ngy sarokba a dit. Nyitragerencsren mg emellett azt is mondtk: „des angyalkim megajndkoztatok ervel egszsggel, n megajndkozlak egy-egy dival”. Dival jtszottak is a gyerekek karcsonykor. Szkelykevn az egyik fi letette a dit a fldre, a msik igyekezett megclozni egy msikkal; ha sikerlt, az v lett a di, ha nem, akkor mindkett a fldn maradt.
A karcsonykor fogyasztott hvelyesek, slt tk s jabban a hal a kvetkez v pnzbsgt kellett hogy biztostsk. A Nyitra krnyki falvakban, pldul Vicspaptiban rgen bab-, bors- vagy lencselevest ettek s mkos pupcskt (mkos gubt). Ma mr halat esznek krumplisaltval. A bablevesbe szraz szilvt s gombt is tettek. Ldecen gombalevest ksztettek s ugyancsak mkos pupcskt. Ma itt is halat esznek krumplisaltval, s kalcsot stnek.
A karcsonyi asztalon fontos szerepet tulajdontottak az egsz kenyrnek, azzal a magyarzattal, hogy egsz ven t legyen majd kenyr az asztalon. ltalnosan elterjedt hiedelem szerint a karcsonyi asztaltl a gazdasszony nem llhatott fel, mert akkor a kotlsai nem lennnek j lsek.
A karcsonyi asztal morzsjt klnsen becsben tartottk, tbbnyire mgikus s gygyt eljrsokban hasznltk fel. „A karcsonyi morzst csak gy sszesprgetjk, szeszehajtjuk az abroszt, oszt kintjk a tykoknak, hogy jobban tojjanak”. Varsnyban „Minden telbl, amibl karcsony este evett a gazda, egy kis darabkt – eltettk a karcsonyi morzst – ha a tehnnek brgyulladsa lett, akkor ezzel fstltk”. A karcsonyi maradkot, minden ms szentelmnyt legfeljebb elgetni lehetett, ha nem hasznltk fel egyb clokra. Egerszegen, mieltt tkezni kezdtek, a csaldf minden telbl egy keveset kln tnyrra tett. Kolonban a csald halottai szmra is tettek egy tnyrkra az telekbl. Vicspaptiban most is flretesznek az telekbl az „gi madaraknak”. A karcsonyi morzst ltalban zacskba ktve eltettk. Palc falvakban nhol az istllba felktttk ronts ellen, de pldul Karancsbernyben a tehn tgyt fstltk vele ells utn, Ngrdsipeken torokfjs ellen fstltek vele. Pereszlnyben a karcsonyi morzst szalvtba csavarva vzkeresztig az asztalon hagytk. Ezzel fstltk a megigzett gyereket. Ipolyvarbn megszrtottk a karcsonyi morzst, s ha valakinek a fle fjt, parzsra szrtk. Fstltk karcsonyi morzsval a tehenet, kislibkat is. A karcsonyi asztal alatt megszenteldtt termnyeket, sznt az llatoknak adtk, hogy egsz esztendben egszsgesek maradjanak. Volt, ahol az egsz lakszobt telehintettk szalmval, s azon aludtak az nnepek alatt – ugyancsak egszsgvarzsl clzattal.


|