Fogsok a farsangi asztalra
b 2007.01.07. 17:27
Fiatal kora ellenre kzel egy vtizede jr belfldi gasztronmiai versenyekre Farkas Blint az alsphoki Kolping Csaldi Hotel ttermnek vezet konyhafnke.....
Fogsok a farsangi asztalra
Fiatal kora ellenre kzel egy vtizede jr belfldi gasztronmiai versenyekre Farkas Blint az alsphoki Kolping Csaldi Hotel ttermnek vezet konyhafnke. A szakma helyi kivlsgt t ve bevlasztottk a magyar nemzeti szakcs vlogatott tagjai kz.
A mintegy tz vig a fvrosi Gellrt Szllban munkt vllal szakcs jelenlegi munkahelyn nem csak azt tartja fontosnak, hogy az tterem csods nnepi hangulatot rasszon, de azt is, hogy az egytt dolgozk krben is teremtsenek olyan alkalmat, amikor nem minden a munkrl, a vendgek kiszolglsrl szl. A legutbbi Luxemburgban tartott gasztronmiai Eurpa-bajnoksgrl kt ezstremmel hazatr „mester” sok bel- s klfldi kollgjtl kapott segtsget sikerei elrsben, pp ezrt sajt munkatrsainak mindenkori segtsn tl fontosnak tartja, hogy jv mrciusban Kolping csapatknt is gyzelmet arassanak a budapesti „Gasztro Randev” elnevezs EB-n. Az alsphoki tterem elismert szakcst arra krtk, hogy ksztsen el egy meleg harapnivalt, mellyel azok a hziasszonyok is megrvendeztethetik farsangi vendgeiket, akik nem szereztk meg a szakavatottak jrtassgt a konyhamvszetben.
PIZZATOAST ngy szemlyre: 16 szelet toast-kenyr, 40 g vaj, 4 db paradicsom, 8 vkony szelet szalmi, 4 szelet sonka, 150 g gouda sajt (esetleg mozzarella), 1 kis doboz szardnia, 1 evkanl kapribogy, pr szem olivabogy, friss kakukkf s bazsalikom. A kenyrszeletekbl pogcsaszaggatval kb. 6-7 cm tmrj korongokat szrunk ki, s vkonyan megvajazzuk ket. (Ha sprolni akarunk a kenyrrel, akkor hromszgbe is vghatjuk, gy nem lesz hulladk.) A paradicsomokat elbb flbe, majd szeletekbe vgjuk, s mindegyik kenyrre tesznk 3-3 szeletet. Nyolc kenyrre sonkt, darabolt szardnit s kapribogyt, nyolcra pedig szalmit s olvabogyt tesznk. A sajtot durva reszeln lereszeljk, s mindegyik kenyrre szrunk belle. A friss fszereket megmossuk, s aprra tpdeljk, majd a toast-okra szrjuk. Krlbell 180 fokos stben 8-10 percig stjk.
Egyszer fnk
Hozzvalk:
· 30 dkg liszt · 4 db tojs · 5 dkg vaj · 2 dkg leszt · 1,5 dl tej · 3 dkg porcukor · 1 mokkskanl rum · 1 liter tolaj · reszelt citromhj · 2 csomag vanlis cukor · 15 dkg barackz · s
Egy dl tejbl, 4 dkg lisztbl, egy kevs cukorbl, s az lesztbl kovszt ksztnk. A tojsok srgjhoz hozzkeverjk a rumot, reszelt citromhjat s 2 dkg cukrot, s az egszet jl elkeverjk. A lisztbl s a maradk tejbl lgy tsztt kevernk s hozzadjuk a tojssrgjt, egy kevs st, illetve az elkszlt kovszt. A keverket sszedolgozzuk, s lassan belekeverjk a megolvasztott vajat. Ha a tszta "buborkos" s jl elvlik a kanltl, flretesszk pihenni. Lisztezett deszkn, meleg helyen ednnyel, vagy konyharuhval letakarva kelesztjk. Ha megkelt 2-3 cm vastagra kigyjtjuk s formkat szaggatunk belle. Kzepbe ujjunkkal bemlyedst csinlunk, majd forr olajban aranybarnra stjk.
|