|
Menü |
|
| |
|
¤¤HÁTTÉRZENÉM¤¤ |
|
| |
|
¤MENÜ1¤ |
|
| |
|
¤KÉPEK-MENܤ |
|
| |
|
¤¤MENÜ2¤¤ |
|
| |
| |
|
¤KAPCSOLÓDÓ-ANYAGOK¤ |
|
| |
|
|
|
KARÁCSONYI SZOKÁSOK LENGYELORSZÁGBAN |
|
Karácsonyi szokások Lengyelországban
Az adventi előkészületek közül a szopka-készítés (ejtsd: ’sopka’) fogalmát kell kiemelni. A faragott betlehemes makettek hagyománya egészen a XIII. századba nyúlik vissza; a középkori Krakkóban készítették az első műremeket. A karácsonyi időszakban minden templomban találunk betlehemest, de a lengyel szopkaépítés különleges termékeit, a jellegzetes, csúcsos templomot formázó faszerkezetek legszebbjeit ma is Krakkóban találjuk: minden évben igazi versenyeket tartanak a krakkói piactéren, ahol a Mária-templom mására készült, nem ritkán több méter magas szerkezetek építői versengenek a legszebb alkotásnak járó díjért.
December 24-e, az Advent utolsó napja — ezt Lengyelországban Wigiliának hívják — a készülődés jegyében telik: kitatakrítják a lakást, feldíszítik a szobákat, és lélekben felkészülnek az esti ünnepre. A munka közben mindenki igyekszik kedves és szorgalmas lenni, hiszen, ahogy a szólás mondja, „amilyen a Karácsony, olyan lesz az újév”. Ezen a napon teljes böjtöt szokás tartani, sőt, a legtöbb lengyel családnál még ma is megtartják a hagyományt, miszerint az Esthajnalcsillag feljöveteléig nem vesznek ételt magukhoz. A betlehemi csillag bibliai történetéből ered a karácsony közkeletű elnevezése, a Gwiazdka is (’gwiazda’= csillag).
Mire az első csillag megjelenik az égen, már mindenki korgó gyomorral várja a vacsorát, ami után tényleg senki sem maradhat éhen, hiszen a hagyományos lengyel karácsonyi vacsora az apostolok száma után nem kevesebb, mint 12 fogásból áll! Persze ezt a hagyományt már régen is csak a gazdagabb nemesi udvaroknál tartották, a szegényebb családok megelégedtek a hét, vagy kilencfogásos lakomával is, amelyből illik minden fogásba legalább belekóstolni. Az is fontos, hogy a fogások száma páratlan legyen, éppen ellentétben az asztalhoz ülők számával, azoknak ugyanis a jövő év sikeressége érdekében mindig párosan kell helyet foglalniuk.
Mielőtt azonban elkezdődik a falatozás, szót kell ejteni a terítés módjáról. Régi népi szokás, hogy a karácsonyi fehér abrosz alá szalmaszálakat terítenek, amelyekből a vacsora után egy-egy szálat kihúzva a hajadonok házasulási esélyeire lehetett jósolgatni, sőt, régebben a szoba négy sarkába is szalma került: legtöbben úgy tudják azért, mert így emlékeztek arra, hogy Jézus is egy jászolban, állatok közt született, mások szerint azonban egy régebbi pogány termékenység-rituáléról van szó. Más vidékeken a tányérok alá halpikkely kerül, hogy az illetőnek sok pénze legyen az újév során. Mai napig élő kedves hagyomány, hogy egy terítékkel többet tesznek az asztalra, arra az esetre, ha éhes látogató érkezne az este folyamán, de az üres szék egyúttal a család már nem élő tagjainak emléke is.
A közös imádság, és az evangéliumi olvasmányok felolvasása után következik a másik híres lengyel szertartás, az ostya megtörése. Ez az ősi szokás egyidős a lengyel államisággal, és bár eleinte még színes süteményeket használtak és csak később alakult ki a fehér vékony ostyák szokása, amely töretlenül meg is maradt a mai napig. Az elnevezés, ’oplatek’ a latin oblatum ’felajánlott adomány’ szóból ered, és mai formájában a francia bencés szerzetesek terjesztették el Lengyelországban. A fehér lisztből sütött vékony, négyszögletes tésztalapocskákat sok helyen ma is szerzetesek készítik, és csak a templomban lehet őket beszerezni karácsony előtt. A barátság, és a szeretet jeleként az ostyalapokból mindenki kap, és mindenki testvériesen megosztja a másikkal. Az ostyákból a vacsora után sokszor különböző díszes formákat vágnak ki, amelyeket aztán, karácsonyfadíszként akasztanak ki.
Ezután kezdődik a karácsonyi lakoma, amely, annak ellenére, hogy böjti napon tartják, tehát hús nem szerepel az ételek közt, igen bőséges és laktató, ami igen fontos körülmény, hiszen úgy tartják, minél többet eszik az ember, annál több örömnek néz elébe a következő évben. A levesek közt gyakran szerepel a borscs, a gomba, netán borsó, vagy éppen gombaleves, a főételek közt előfordul a savanyú káposzta, a híres lengyel borsós káposzta, és a bigosz, természetesen hús nélkül. A legjellemzőbbek azonban a változatosan elkészített halételek: heringből, pontyból, vagy éppen pisztrángból leggyakrabban burgonyával körítve. Sokféle pirogot is készítenek ilyenkor, leggyakrabban fűszeres túróval, gombával, vagy éppen káposztával töltve. Népszerűek a tészták is, sokféle mákos főtt és kelt tészta, sütemény kerül ilyenkor az asztalra. A keleti területekről származik a kutia nevű karácsonyi étel, amely búzaszemekből, mákból, szárított gyümölcsökből, és magvakból sok mézzel és esetleg tejszínnel készült gazdag kásaféle. Elmaradhatatlan tartozéka a karácsonyi vacsorának a kompót, ami szintén eltér a Magyarországon szokásostól: bőven meg van szórva aszalt szilvával, mazsolával, ezért igen sűrű étel.
A vacsora után, de még az ajándékok szétosztása előtt, a család karácsonyi dalokat, ún. kolędákat (ejtsd: kolenda) énekel közösen. A kolęda és a pastorałka műfaja fontos szerepet játszik a lengyelek hagyományaiban. Az előbbi legtöbbször kanonizált mű, vallásosabb és jobban kötődik az egyházhoz, míg az utóbbi inkább népies és sokszor egészen mulatságos. Az egyházi énekekből népdalokká fejlődött dalok mára már olyannyira közkinccsé váltak, hogy sok híres lengyel költő versét is éneklik a lengyel otthonokban ilyenkor, anélkül, hogy tudnák, ki a szerzője. Mostanában ismét reneszánszát éli a betlehemezés szokása a gyerekek karácsonyi dalokkal, pásztorjátékkal köszöntenek a házakba karácsonyesténként, ahol természetesen szívesen látják őket. Érdekesség a pogány időkből: Lengyelország egyes vidékein a betlehemes csapat díszletei közt három állat ábrázolása kötelező: a gólya, mint az újév, és az új élet, a kecske, mint termékenység jelképe, valamint a medve a gonosz erők képviseletében, akiket mindenképpen ki kell engesztelni.
Másnap, Karácsony napján indul körútra a helyi plébános, aki minden házba bekopog, hogy elbeszélgessen a háziakkal, és áldást osszon az elkövetkezendő újévre.
| |
|
|
|
*KEDVENC OLDALAK * BARÁTOK* |
|
| |
|
Naptár |
|
2025. Február
H | K | S | C | P | S | V | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 01 | 02 |
|
| | |
|
*ÜNNEPI IRODALOM* |
|
| |
|
**MENÜ** |
|
| |
|
***MENÜ-2*** |
|
| |
|
|