|
Menü |
|
| |
|
¤¤HÁTTÉRZENÉM¤¤ |
|
| |
|
¤MENÜ1¤ |
|
| |
|
¤KÉPEK-MENܤ |
|
| |
|
¤¤MENÜ2¤¤ |
|
| |
| |
|
¤KAPCSOLÓDÓ-ANYAGOK¤ |
|
| |
|
|
|
¤FARSANGRÓL¤ |
|
Finom farsangi fánkok
b 2007.01.07. 17:18
forgácsfánk, rózsafánk...
Finom farsangi fánk, forgácsfánk, rózsafánk |
A farsang elhagyhatatlan süteménye, a fánk. |
Hozzávalók 100 db fánk készítéséhez.
Hozzávalók: 1kg liszt * és 12 dkg liszt k * 7 dkg élesztő * 15 dkg cukor * 12 tojássárgája * csipet só * dl rum * 15 dkg olvasztott vaj * egy citrom reszelt héja * 2 csomag vaníliás cukor * olaj a sütéshez
Elkészítés
A lisztet egy tálba tesszük, az élesztőt tejben felfuttatjuk és a liszt közepébe, öntjük. Kovászt készítünk. Félórát pihentetjük. Közben a maradék tejben elkeverjük, a kristálycukrot, a vajat, a rumot, a sót, és a vaníliáscukrot.
A kovászt összedolgozzuk a reszelt citromhéjjal, a tojással és a tejjel. A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz. 1órát letakarva meleg helyen pihentetjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még egy félórát pihentetjük. Bő, majdnem forró olajban kisütjük. A fánk alsó felének a közepét benyomjuk, (ez a fele kerül az olajba) és fedő alatt sütjük. Amikor megfordítottuk a fánkot, akkor fedő nélkül folytatjuk tovább. A fánk szép, szalagos lesz. Ha világosbarnára sült, szűrőkanállal kiszedjük szalvétára, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral és a közepébe lekvárt teszünk.
Forgácsfánk
Hozzávalók: 30 dkg liszt * 3 egész tojás * 3 evőkanál tejföl * 10 dkg cukor * egy citrom reszelt héja * 3 csomag vaníliás cukor * olaj a sütéshez
Elkészítés
A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy félig lágy tésztát kapjunk /ne legyen túl kemény/. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval hosszú lapokat vágunk, majd különböző csavarással formáljuk. Forró olajban, de ne legyen túl forró, kisütjük, szép világos barnára. Vaníliás cukorral megszórjuk és baracklekvárt is, kínálhatunk mellé kis tálkákban, hogy mártogatni lehessen.
Rózsafánk
Hozzávalók: egy kiskanál fahéj, és a többi ugyanaz a hozzávaló, mint a forgácsfánknál.
Elkészítés
A tészta ugyanúgy készül, mint a forgácsfánké, csak egy kis fahéjat keverünk a tésztájába. Háromféle pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Az alsó a legnagyobb, ennek bevágjuk a széleit, megkenjük tojással és rátesszük a másik kettőt. Nem túl forró olajban kisütjük és a közepébe lekvárt teszünk. Megszórjuk cukorral. |
|
| |
|
|
|
*KEDVENC OLDALAK * BARÁTOK* |
|
| |
|
Naptár |
|
2025. Március
H | K | S | C | P | S | V | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 |
|
| | |
|
*ÜNNEPI IRODALOM* |
|
| |
|
**MENÜ** |
|
| |
|
***MENÜ-2*** |
|
| |
|
|