Fogások a farsangi asztalra
b 2007.01.07. 17:27
Fiatal kora ellenére közel egy évtizede jár belföldi gasztronómiai versenyekre Farkas Bálint az alsópáhoki Kolping Családi Hotel éttermének vezető konyhafőnöke.....
Fogások a farsangi asztalra
Fiatal kora ellenére közel egy évtizede jár belföldi gasztronómiai versenyekre Farkas Bálint az alsópáhoki Kolping Családi Hotel éttermének vezető konyhafőnöke. A szakma helyi kiválóságát öt éve beválasztották a magyar nemzeti szakács válogatott tagjai közé.
A mintegy tíz évig a fővárosi Gellért Szállóban munkát vállaló szakács jelenlegi munkahelyén nem csak azt tartja fontosnak, hogy az étterem csodás ünnepi hangulatot árasszon, de azt is, hogy az együtt dolgozók körében is teremtsenek olyan alkalmat, amikor nem minden a munkáról, a vendégek kiszolgálásáról szól. A legutóbbi Luxemburgban tartott gasztronómiai Európa-bajnokságról két ezüstéremmel hazatérő „mester” sok bel- és külföldi kollégájától kapott segítséget sikerei elérésében, épp ezért saját munkatársainak mindenkori segítésén túl fontosnak tartja, hogy jövő márciusban Kolping csapatként is győzelmet arassanak a budapesti „Gasztro Randevú” elnevezésű EB-n. Az alsópáhoki étterem elismert szakácsát arra kértük, hogy készítsen el egy meleg harapnivalót, mellyel azok a háziasszonyok is megörvendeztethetik farsangi vendégeiket, akik nem szerezték meg a szakavatottak jártasságát a konyhaművészetben.
PIZZATOAST négy személyre: 16 szelet toast-kenyér, 40 g vaj, 4 db paradicsom, 8 vékony szelet szalámi, 4 szelet sonka, 150 g gouda sajt (esetleg mozzarella), 1 kis doboz szardínia, 1 evőkanál kapribogyó, pár szem olivabogyó, friss kakukkfű és bazsalikom. A kenyérszeletekből pogácsaszaggatóval kb. 6-7 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki, és vékonyan megvajazzuk őket. (Ha spórolni akarunk a kenyérrel, akkor háromszögbe is vághatjuk, így nem lesz hulladék.) A paradicsomokat előbb félbe, majd szeletekbe vágjuk, és mindegyik kenyérre teszünk 3-3 szeletet. Nyolc kenyérre sonkát, darabolt szardíniát és kapribogyót, nyolcra pedig szalámit és olívabogyót teszünk. A sajtot durva reszelőn lereszeljük, és mindegyik kenyérre szórunk belőle. A friss fűszereket megmossuk, és apróra tépdeljük, majd a toast-okra szórjuk. Körülbelül 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük.
Egyszerű fánk
Hozzávalók:
· 30 dkg liszt · 4 db tojás · 5 dkg vaj · 2 dkg élesztő · 1,5 dl tej · 3 dkg porcukor · 1 mokkáskanál rum · 1 liter étolaj · reszelt citromhéj · 2 csomag vaníliás cukor · 15 dkg barackíz · só
Egy dl tejből, 4 dkg lisztből, egy kevés cukorból, és az élesztőből kovászt készítünk. A tojások sárgájához hozzákeverjük a rumot, reszelt citromhéjat és 2 dkg cukrot, s az egészet jól elkeverjük. A lisztből és a maradék tejből lágy tésztát keverünk és hozzáadjuk a tojássárgáját, egy kevés sót, illetve az elkészült kovászt. A keveréket összedolgozzuk, és lassan belekeverjük a megolvasztott vajat. Ha a tészta "buborékos" és jól elválik a kanáltól, félretesszük pihenni. Lisztezett deszkán, meleg helyen edénnyel, vagy konyharuhával letakarva kelesztjük. Ha megkelt 2-3 cm vastagra kigyújtjuk és formákat szaggatunk belőle. Közepébe ujjunkkal bemélyedést csinálunk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.
|