Sajtos-oregánós rúd
BB 2006.11.29. 14:25
12-14 perc múlva gyönyörű aranybarnán kerülnek elő.....
Sajtos-oregánós rúd
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 1 púpos teáskanál só, 5 dkg frissen reszelt parmezán,
1 evőkanál morzsolt oregánó, frissen őrölt bors, 10 dkg hideg vaj, 1 tojássárgája,
4 evőkanál hideg víz,
tetejére 2 evőkanál szezámmag,
nyújtáshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojásfehérje, amit előtte villával enyhén felvertünk
Elkészítés: 6-8 adag lesz belőle
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késbetétes robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd mütyürnyi darabokban rákockázzuk a hideg vajat, és kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt. A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formáljuk. Ha nincs késbetétes robotgépünk, egyszerűen csak összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt, a morzsolt oregánót és a tisztes mennyiségű frissen őrölt borsot.
Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat, majd kézzel gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vizet, és összegyúrjuk a tésztát. Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz A tésztát lisztezett gyúródeszkán ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén ½ cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha ropit készítenénk. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, finoman megkenjük kevés tojásfehérjével, amit villával enyhén felvertünk, és megszórjuk szezámmaggal. Mehetnek is a sütőbe, egyik tepsi a másik után.
Innen 12-14 perc múlva gyönyörű aranybarnán kerülnek elő, de mielőtt megesszük, vagy jól záródó dobozban elrakjuk őket, megvárjuk, hogy kihűljenek.
|